京都大学大学院アジア・アフリカ地域研究研究科 COSER Center for On-Site Education and Research 附属次世代型アジア・アフリカ教育研究センター
京都大学大学院アジア・アフリカ地域研究研究科
フィールドワーク・レポート

Estimating the Energy Composition of Diets with Foods Prepared from Cereal/Tuber/Nut-Based Flours in Mukono Town, Uganda

Measuring raw maize flour and posho (cooked maize meal). Clockwise: 1. empty cup, 42g; 2. cup and flour, 365g; 3. empty dish, 221g; 4. dish and posho, 1092g.

Research Background

  Obesity is known to be closely associated with diet. A key objective of this study was to examine the relationship between the energy composition of the diets and the high prevalence of obesity in the area. Data were collected on the usual quantities of food consumed by study participants. The participants were observed in two seasons, for 7 days at a time. To turn this information into energy intake data, the study relied on a set of food composition tables by Hotz et al., (2012). However, these tables show only the energy composition of the flours but not of the food items that are prepared with the flours.

Research Purpose

  The aim of this study, therefore, was to estimate the amount of flour that is used to make a portion of a food item so that the energy composition per 100 g of the cooked food portion could be estimated from the value of that of 100 g of the flour, which appeared in the food composition tables developed by Hotz et al., (2012). To achieve this, one of the study participants was invited to measure and prepare the food items in the same way as she would at home, and the ratios were determined. This information was then used to determine the energy compositions of the participants’ diets.

Measuring the lunch of one participant. Left to right-top to bottom: 1. empty plate, 128g; 2. plate and posho (cooked maize meal), 329g; 3. plate, posho, and potatoes, 677g; 4. plate, posho, potatoes, and greens, 795g; 5. dish alone, 53g; 6. dish and bean stew, 232g.

Results

  The energy composition of foods prepared with the flours and subsequently of the study participant’s diet, was estimated. For example, it was determined that 100 g of maize flour could produce approximately 210 g of posho (ratio 2.1) (Table 1). Therefore, if 100 g of maize flour contained 369 kcal (Hotz et al., 2012), then so did 210 g of posho. If 210 g of posho contained 369 kcal, then 100 g of posho contained 369/210*100=175 kcal. This combined with the measured weight of posho eaten could be used to determine the participant’s energy intake from posho (Table 2).

Plans for Further Research

 I will use similar ‘experiments’ to estimate the energy and nutrient composition per 100 g of dishes comprised of several ingredients, such as groundnut sauce mixed with silver fish.

References

【1】Hotz, C., Abdelrahman, L., Sison, C., Moursi, M., & Loechl, C. (2012). A Food Composition Table for Central and Eastern Uganda. http://r4d.dfid.gov.uk/Output/188904/Default.aspx. Accessed on October 21, 2019.

  • レポート:Seera Georgina(Year of enrollment: AY2019)
  • 派遣先国:Uganda
  • 渡航期間:August 1st, 2019 to September 28th, 2019
  • キーワード:Cereal/tuber/nut-based flour, porridge, posho, meal, sauce

関連するフィールドワーク・レポート

食料安全保障政策に対する村落社会の反応 /エチオピア・オロミア州の事例

対象とする問題の概要  エチオピアでは干ばつ等の発生による食料不足の事態が頻繁に起こっており、これに対し政府は2005年から食料安全保障政策としてプロダクティブセーフティネットプログラム(以下PSNP)を実施している。PSNPは食料が慢性的…

2020年度 成果出版

2020年度における成果として『隣地 2020』が出版されました。PDF版は下記のリンクよりダウンロードできます。 書名『臨地 2020』院⽣臨地調査報告書(本文,10MB) ISBN:978-4-905518-32-7 発⾏者 京都⼤学⼤…

インドネシア大規模泥炭火災地域における住民の生存戦略 /持続的泥炭管理の蹉跌を超えて

対象とする問題の概要  インドネシアは森林火災や泥炭の分解による二酸化炭素の排出を考慮すれば、世界第3位の温室効果ガス排出国となる(佐藤 2011)。泥炭湿地林の荒廃と火災は、SDGsの目標15 「陸の豊かさも守ろう」に加え、目標13 「気…

モロッコにおけるタリーカの形成と発展(2019年度)

対象とする問題の概要  モロッコにおいては、15世紀に成立したジャズーリー教団が初の大衆的タリーカである。ジャズーリー教団は後のサアド朝(1509-1659)によるモロッコ統一に助力するなど政治的にも存在感を発揮し、現在の北アフリカ・西アフ…

エチオピア・アムハラ州における健康観と医療実践に関する医療人類学的研究

対象とする問題の概要  エチオピア・アムハラ州の農村では2000年代以降、ヘルスセンターの設置や村への保健普及員の配置によって医療の選択肢が広がってきた。本研究の調査地であるアムハラ州エナミルト村には、徒歩圏内に看護師が常駐する政府のヘルス…