京都大学大学院アジア・アフリカ地域研究研究科 COSER Center for On-Site Education and Research 附属次世代型アジア・アフリカ教育研究センター
京都大学大学院アジア・アフリカ地域研究研究科
フィールドワーク・レポート

Estimating the Energy Composition of Diets with Foods Prepared from Cereal/Tuber/Nut-Based Flours in Mukono Town, Uganda

Measuring raw maize flour and posho (cooked maize meal). Clockwise: 1. empty cup, 42g; 2. cup and flour, 365g; 3. empty dish, 221g; 4. dish and posho, 1092g.

Research Background

  Obesity is known to be closely associated with diet. A key objective of this study was to examine the relationship between the energy composition of the diets and the high prevalence of obesity in the area. Data were collected on the usual quantities of food consumed by study participants. The participants were observed in two seasons, for 7 days at a time. To turn this information into energy intake data, the study relied on a set of food composition tables by Hotz et al., (2012). However, these tables show only the energy composition of the flours but not of the food items that are prepared with the flours.

Research Purpose

  The aim of this study, therefore, was to estimate the amount of flour that is used to make a portion of a food item so that the energy composition per 100 g of the cooked food portion could be estimated from the value of that of 100 g of the flour, which appeared in the food composition tables developed by Hotz et al., (2012). To achieve this, one of the study participants was invited to measure and prepare the food items in the same way as she would at home, and the ratios were determined. This information was then used to determine the energy compositions of the participants’ diets.

Measuring the lunch of one participant. Left to right-top to bottom: 1. empty plate, 128g; 2. plate and posho (cooked maize meal), 329g; 3. plate, posho, and potatoes, 677g; 4. plate, posho, potatoes, and greens, 795g; 5. dish alone, 53g; 6. dish and bean stew, 232g.

Results

  The energy composition of foods prepared with the flours and subsequently of the study participant’s diet, was estimated. For example, it was determined that 100 g of maize flour could produce approximately 210 g of posho (ratio 2.1) (Table 1). Therefore, if 100 g of maize flour contained 369 kcal (Hotz et al., 2012), then so did 210 g of posho. If 210 g of posho contained 369 kcal, then 100 g of posho contained 369/210*100=175 kcal. This combined with the measured weight of posho eaten could be used to determine the participant’s energy intake from posho (Table 2).

Plans for Further Research

 I will use similar ‘experiments’ to estimate the energy and nutrient composition per 100 g of dishes comprised of several ingredients, such as groundnut sauce mixed with silver fish.

References

【1】Hotz, C., Abdelrahman, L., Sison, C., Moursi, M., & Loechl, C. (2012). A Food Composition Table for Central and Eastern Uganda. http://r4d.dfid.gov.uk/Output/188904/Default.aspx. Accessed on October 21, 2019.

  • レポート:Seera Georgina(Year of enrollment: AY2019)
  • 派遣先国:Uganda
  • 渡航期間:August 1st, 2019 to September 28th, 2019
  • キーワード:Cereal/tuber/nut-based flour, porridge, posho, meal, sauce

関連するフィールドワーク・レポート

マダガスカルにおけるドゥアニ信仰の生成/温泉を祀る聖地を中心に

対象とする問題の概要  マダガスカル共和国の中央高原地帯(メリナ人居住地域)および西部地域(サカラヴァ人居住地域)においては近年、在来信仰のドゥアニと呼ばれる聖地が、国内外から多くの巡礼者を集めている。特に中央高原地帯では巡礼者の増加に伴っ…

マレーシアにおけるイスラーム型ソーシャルビジネス――その社会的起業の実態と傾向――

対象とする問題の概要  本研究の対象は、東南アジアで活発化しているイスラーム型ソーシャルビジネスである。特にマレーシアに注目して研究を進める。マレーシアでは、10年程前から社会的起業への関心が高まっている。2014年には社会的起業を促進・支…

ニジェール国ニアメ市における 家庭ゴミの処理と再生

対象とする問題の概要  ニジェールの首都ニアメでは2019年7月のアフリカ連合総会など国際イベントに合わせてインフラ整備が急速に進んだ。首都の美化は政治的優先課題に位置づけられ、政府が主導する大プロジェクトとなり、街路に蓄積していた廃棄物は…

カンボジア首都近郊における養殖漁業――ベトナムとの関り――

対象とする問題の概要  カンボジアは東南アジア最大の淡水湖であるトンレサープ湖を擁し、漁業はカンボジアの生態、社会、文化に密接に結びついている。1990年代の復興を通して、圧縮された近代化を経験しているカンボジアにおいて、漁業もまた急速な近…

レバノン・シリア系移民ネットワークにおける現代シリア難民 ――国内事例の動向――

研究全体の概要  本研究は、シリア難民のグローバルな経済的生存戦略の動態を明らかにする。19世紀末以降に歴史的シリア(現在のシリアとレバノンに相当する地域)から海外移住したレバノン・シリア系移民は、現在に至るまで自らの商才を生かして世界各地…

20世紀前半のケニアにおけるキリスト教宣教団による聖書翻訳

対象とする問題の概要  20世紀前半のケニアにおけるキリスト教宣教団の活動は教育や医療など非常に多岐に渡った。そのなかでも聖書をケニアに存在する様々なローカル言語へ翻訳する試みは重要な活動の1つであったと考えられる。マタイによる福音書に「そ…